Markus

Home » Over Markus » Beëdigd Makelaar/Taxateur in Onroerende Zaken

Beëdigd Makelaar/Taxateur in Onroerende Zaken

Advertenties

Edwin Markus is op 21 januari 1993 beëdigd als Makelaar in- en Taxateur van Onroerende Zaken door de Arrondissementsrechtbank te Rotterdam.

Tot 2001 mocht iemand zich pas makelaar noemen na een beëdiging door de Arrondissementsrechtbank. Dat was alleen mogelijk als hij aan de gestelde vakbekwaamheidseisen voldeed en aan de eis van onafhankelijkheid. Sinds die tijd mag iedereen in Nederland zich makelaar noemen, het is geen beschermd beroep meer. De afschaffing van de beëdiging past in het dereguleringsbeleid van de overheid. De overheid wil zich steeds meer terugtrekken en vindt dat branches zelf maar moeten regelen hoe zij de kwaliteit waarborgen van de mensen die erin werken…

Vakbekwaamheidseisen

  • Met goed gevolg een examen afleggen bij de Stichting Vak examen Makelaardij in de vakken makelaardijleer, bouwkunde, privaatrecht, publiek en fiscaal recht, economie, marketing en consumentengedrag, bedrijfseconomie en bedrijfsadministratie.
  • Enkele jaren relevante werkervaring.
  • Met goed gevolg een praktijkexamen afleggen bij de Kamer van Koophandel.

Eisen van onafhankelijkheid

  • De Beëdigd  makelaar mag niet in loondienst zijn van een partij die actief is op de onroerendgoedmarkt, zoals banken, pensioenfondsen, projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen of onroerendgoedhandelaren.
  • De Beëdigd makelaar mag zelf geen belang hebben bij onroerende zaken waarbij hij als bemiddelaar betrokken is.
  • Ten slotte moest de Beëdigd makelaar ‘te goeder naam en faam’ bekend staan.

Ik beloof…

De eed die de makelaar moest afleggen, hield in dat hij zijn werk als een goed makelaar en naar zijn beste kennis en wetenschap zou verrichten, dat hij de hem als makelaar of krachtens de wet opgelegde verplichtingen getrouw zou nakomen en dat hij niets zou doen of nalaten waardoor de eer en de stand van de makelaars zouden kunnen worden geschaad.

Van oudsher was de positie van de makelaar omschreven in artikel 62 van het Wetboek van Koophandel. De geschiedenis van de Makelaar gaat terug naar 1284 en was sinds 1967  een wettelijk beschermde titel.

Ons kantoor verricht sinds de invoering van de beëdiging zijn diensten op basis van deze belofte. De oprichter van het kantoor de heer L.P. (Leen) Markus(†) deed zijn belofte in 1967.

Lees hier meer over de geschiedenis van de makelaardij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: